Haaruitval

Wat is haaruitval en waar kunt u terecht voor een behandeling?

Haaruitval is een natuurlijk proces. Ieder mens verliest dagelijks tientallen haren. Meestal spreken we van haaruitval, wanneer overmatig veel haar in korte tijd wordt verloren, en niet meer terugkeert.

Wat zijn de oorzaken van overmatige haaruitval?

Erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica) is de meest veel voorkomende vorm van haaruitval, en komt bijna uitsluitend bij mannen voor. Deze aandoening wordt toegeschreven aan de werking van mannelijke hormonen, zoals testosteron. Andere, niet erfelijke oorzaken van haaruitval zijn stress, medicijngebruik of ziekte. Een minder gangbare vorm van haaruitval is pleksgewijze kaalheid (alopecia areata). Dit is een aandoening waarbij de haarwortels in een begrensd haargebied worden aangetast door een ontstekingsreactie. Er is weinig bekend over de precieze oorzaak van pleksgewijze kaalheid.

Welke behandelmethoden bestaan tegen haaruitval?

Tegen erfelijke kaalheid bestaan slechts beperkte behandelmogelijkheden. Van lotions met de werkzame stof finasteride, is vastgesteld dat zij het kaalwordingsproces enigermate kunnen afremmen. Daarnaast zijn er mogelijkheden tot transplantatie van eigen haar uit het zogenoemde donorgebied (het deel van het haargebied dat niet erfelijk belast is). Voor deze behandeling kunt u terecht bij gespecialiseerde privéklinieken.